Nutrició Interna de la Pell

LA NUTRICIÓ INTERNA DE LA PELL

Sovint entenem la pell com aquella capa externa que ens cobreix, i que ens permet relacionar-nos amb l’entorn i les altres persones. I ens fixem sobretot en la seva aparença: volem que sigui bonica. La indústria convencional gasta milions d’euros en promocionar productes cosmètics centrats en modificar l’aspecte de la pell de manera superficial.

Enmig de tot això, val la pena no oblidar que la pell és un òrgan vital, viu i totalment connectat amb la resta del nostre cos, de la nostra ment i les nostres emocions. La pell necessita atenció centrada en el seu estat de salut per a poder realitzar les seves funcions amb normalitat, i alhora, és un òrgan reflex que sovint expressa malestars provinents d’altres òrgans, molt especialment de l’intestí i del sistema nerviós.

És el benestar i la salut de la pell allò que farà que es vegi bonica. Aquesta és la filosofia bàsica amb què treballa tota la cosmètica que trobaràs a La Marieta, i a més a més, avui volem parlar-te de les necessitats nutricionals de la pell a nivell intern. Sí, sí, exacte: la nutrició influeix -i molt!- en l’aspecte de la nostra pell.

I doncs, què necessita aquest òrgan tant especial?

Com tot òrgan, la pell necessita que li aportem allò que li cal pel desenvolupament de les seves funcions, necessita poder retirar allò que li sobra per a regenerar-se i respirar, i necessita estar protegida d’agressions externes (vent, contaminació, factors irritants) i internes (nutrició inadequada, acumulació de toxines, oxidació interna).

Aportem-li allò que li falta:

  • El col·lagen: és un component bàsic i estructural de la pell, i li aporta resistència i flexibilitat. És part del “material” amb què està “feta”, i per tant, resulta completament imprescindible. El nostre cos té la capacitat de fabricar-lo, però ho fa amb un ritme decreixent amb l’edat, de manera que als 30 anys ja en fabriquem només la meitat que durant l’adolescència. És difícil d’obtenir mitjançant la dieta, per la qual cosa si volem gaudir de nivells òptims d’aquest meravellós material ens caldrà prendre’n en forma de suplement dietètic. Per altra banda, l’ajudarem si retirem de la dieta els aliments refinats (activen un procés anomenat “glicació” que danya el col·lagen) i si n’hi afegim d’antioxidants, com ara les fruites, verdures i hortalisses fresques i de temporada.
  • El silici: és un mineral que ha demostrat ser important per a la formació de col·lagen i pel manteniment de la densitat mineral dels ossos. Suplementat amb una dosi adequada, ens ajuda a nodrir i millorar l’aspecte de la pell, els cabells i les ungles. A més a més, també ens ajuda a millorar la salut vascular i articular.
  • L’àcid hialurònic: potser ja el coneixes pel seu ús en productes cosmètics i de salut articular. És un altre element nutritiu bàsic per a la pell, ja que mentre el col·lagen li aporta l’estructura i la resistència, l’àcid hialurònic li aportarà la hidratació i elasticitat que necessita. No volem pas que la pell sigui un òrgan rígid, oi que no? Doncs ara ja sabem que ens cal apreciar aquest nutrient, i que és important aportar-lo també a nivell intern.

 Ajudem-la a retirar allò que li sobra

  • La vitamina A: millora la correcta eliminació de cèl·lules mortes de l’epidermis, facilitant la formació de nou col·lagen i de petits vasos sanguinis. Dit d’una altra manera: retira allò que és vell perquè pugui arribar allò que és nou. Gràcies a això, la vitamina A té un efecte regenerador, redueix les arrugues i augmenta la tonificació i la suavitat de la pell.
  • El zinc: la implicació del zinc en la salut de la pell s’està estudiant cada vegada més. Gràcies a això sabem ja que les persones amb tendència a l’acné tenen uns nivells inferiors de zinc que la resta, i que la suplementació d’aquest mineral és per tant indicada pel tractament d’aquest problema comú. Alhora, el zinc és també útil en el tractament de les verrugues planes, i fa augmentar els nivells en sang de la vitamina A.
  • El sofre: a més de ser necessari per a la producció de col·lagen, el sofre és un potent detoxificador, amb tots els avantatges que això ofereix per a la nostra pell. Per a suplementar-lo és millor prendre’l en forma de MSM (metilsulfonilmetà), que també millorarà la salut articular. En forma d’oligoteràpia tindrà una funció detoxificant de la pell, i ens ajudarà de manera significativa a reduïr l’acné, els eccemes, la psoriasi i la rosàcia.

 Protegim-la de les agressions externes i internes:

  • Els betacarotens: són potents antioxidants que protegeixen les cèl·lules del dany oxidatiu provocat per l’exposició solar. Per a protegir-nos del sol sempre cal aplicar una crema protectora, però… i si a més a més li donem a la pell els seus propis mitjans per a defensar-se’n? Els betacarotens són els principals protectors solars per via interna. En pells sensibles, la suplementació d’aquest nutrient farà disminuir les rojors, eritemes i molèsties comuns derivades de l’exposició solar com són també les taques.
  • La vitamina C: és necessària per a la síntesi de col·lagen i la reparació tissular, però a més a més és un gran antioxidant que ens protegeix de l’oxidació cel·lular causada per l’estrès, els desajustos alimentaris o pels propis processos metabòlics del cos.
  • La rosa mosqueta: molt coneguda per la seva aplicació per via tòpica, la rosa mosqueta és un superaliment amb un gran poder antioxidant que ens ajuda a regenerar la pell i a reduir les estries també quan la prenem per via oral. A més a més és una excel·lent font de vitamina C i de ferro, i tot això amb un sabor d’allò més agradable!

 Si després de llegir tot això t’estàs preguntant com t’ho faràs per a prendre-ho tot alhora, no t’atabalis! Hi ha suplements que combinen varis d’aquests elements, i a més a més, cal valorar què necessita cada tipus de pell en cada moment: quines són les seves principals carències, què és allò que li impedeix desenvolupar el 100% de les seves possibilitats. Les professionals que trobaràs cada dia a La Marieta et podem ajudar a resoldre aquests dubtes, i a trobar allò que t’anirà millor en cada moment. I sobretot no oblidis que la salut de la resta d’òrgans del cos, i el nostre propi benestar, també estan relacionats amb la salut de la nostra pell. Cuidant la pell ens cuidem. I cuidant-nos de totes les maneres possibles també ajudem la nostra pell.

Marina Collell, Assessora, Naturòpata i Terapeuta de La Marieta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *