Per què Cosmètica Orgànica i Natural?

Cosmètica Orgànica i Natural

La pell és l’òrgan més gran del nostre cos. A través d’ella, absorbim el 60% de les substàncies que li apliquem, aquestes passen al torrent sanguini i es distribueixen per tot l’organisme. Imagina’t que cada porus és una petita boca, et menjaries els cosmètics que uses en el teu dia a dia?
La cosmètica convencional conté substàncies tòxiques que s’utilitzen per allargar la caducitat dels seus productes o millorar la seva olor i textura. En molts casos no hi ha suficients estudis sobre els efectes secundaris a mitjà i llarg termini d’aquests tòxics o de les combinacions entre ells (quantes vegades han retirat o reformulat productes que estaven al mercat, en descobrir algun efecte nociu). En altres casos, sí tenim evidència que determinats ingredients de la cosmètica convencional com els PEG’s, les parafines o els ftalats poden ser promotors de càncer.

Cosmètica BIO

Cosmètica BIO

Quins ingredients cal evitar?

PARABENS

Són conservants, bactericides i fungicides químics que s’usen per allargar la vida dels cosmètics. Tenen efectes al·lèrgics, provocant picors i pell resseca. Són disruptors endocrins, és a dir, que imiten l’acció de les hormones i interfereixen en el sistema endocrí. Estudis mèdics alternatius els indiquen com a sospitosos d’estar implicats en el desenvolupament de càncer de mama. Els podràs trobar en els ingredients com: Buthylparaben, Ethylparaben, Propylparaben i Methylparaben.

PARAFINES i SILICONES (Olis Minerals)

Són derivats directes del petroli. En usar-los és com si cobrissis la teva pell amb un film plàstic, que tapa els porus evitant la seva respiració i la seva la capacitat d’eliminar toxines. A més, aquests químics extreuen la humitat natural de la pell, deshidratant-la i generant una “addicció” al producte (com més les usem per hidratar la pell, més deshidratada es troba i més producte necessitem). Provoquen acne i reaccions al·lèrgiques. Algunes parafines s’acumulen en el fetge, ronyons i ganglis limfàtics. Les podràs trobar en els ingredients com: Mineral oil o Olis Minerals, Dimethicone, Cera microcristalina o Petrolatum.

PARFUM o FRAGANCE

En els cosmètics Bio, els perfums provenen directament dels olis essencials de plantes, fruites i flors, mentre que en la cosmètica convencional s’utilitzen almescs i altres productes sintètics molt tòxics. Els més freqüents són:
Els FTALATS són potents disruptors endocrins. Poden afectar al correcte desenvolupament del fetus, provocar infertilitat en disminuir la qualitat del semen, afectar a la glàndula tiroide i augmentar el risc de càncer de mama, ovari i úter.
Els NITROALMESCS com el Xylol i la Ketona són potents al·lergògens, cancerígens i disruptors endocrins.
L’ACETYL HEXAMETYL afecta al sistema nerviós.
El BENZYL ALCOHOL insensibilitza la pell.
El BROMOCINNAMAL resulta molt irritant.
Els COMPOSTOS POLICÍCLICS com el Galaxolide (HHCD) o el Tonalide (AHTN) s’acumulen en el teixit adipós arribant a la llet materna. Tenen efectes negatius sobre les hormones i poden danyar el fetge. Són la causa més freqüent de reacció al·lèrgica als cosmètics.

ALUMINIUM CHLOROHYDRATE, SULFATE i ALTRES SALS D’ALUMINI

Es troben en els desodorants. Obstrueixen les glàndules sudorípares evitant l’eliminació de toxines. Afavoreixen malalties degeneratives com l’Alzheimer.

PEG´S

Són composts hidrosolubles que s’usen per emulsionar aigua i olis. Es podria dir que són “menys dolents” que les parafines i silicones però encara així són derivats del petroli que eliminen la funció de barrera defensiva de la pell deixant-la exposada a tot tipus agressions i altres tòxics presents en els cosmètics. A més, segons el seu procés d’elaboració, poden contenir residus de substàncies tòxiques com l’1-4 dioxane, probable causant de càncer o defectes congènits. Els reconeixeràs amb els prefixos PEG i sufixos ETH i OXYNOL. Es troben en ingredients com Polyethylene, Polyglykol, Polysorbate o Copolyol.

SODIUM LAURETH SULFATE

El Lauril sulfat de sodi és un producte detergent que s’integra en els productes d’higiene i bellesa per fer escuma en tenir contacte amb l’aigua. És un compost abrasiu. Així, molts dels problemes de sequedat de pell, irritació del cuir cabellut i caspa estan causats per l’ús continuat de productes amb aquest compost. A més, en barrejar-se altres compostos com les amines, poden formar-se nitrosamines que són cancerígenes.

DERIVATS DEL FORMALDEHID

Encara que podem trobar-ho en diferents tipus de cosmètics, les concentracions més altes es troben en les laques d’ungles. Està inclòs en la llista de substàncies cancerígenes de l’Institut Internacional de Recerca del Càncer de l’OMS (sobretot vinculat al càncer de nasofaringe i leucèmia). Aquest compost penetra molt fàcilment en la pell i fins i tot en dosis molt petites és un potent al·lergogen i irritant. Com a tal el formaldehid ja no s’usa, però si els seus derivats: Benzylhemiformal, Tosilamide-Formaldehyderesin, 3 diol o Bronopol, 2-Brom-2-nitropropane-1, 5-Brom-5-nitre-1, Diazolidinyl urea, 3-dioxane, Quaternium-15, Methenamine, Imidazolidinyl urea, Sodium-Hydroxymethylglycinate, DMDM Hydantoin.

Article escrit per Yhanna Sánchez Estruga, Naturòpata i Assessora de La Marieta.

Cosmètica BIO

Si vols posar-te en contacte amb La Marieta, fer-nos una consulta o rebre més informació sobre els nostres productes de cosmètica BIO i tractaments de bellesa, ens trobarás al Carrer Verdi número 75 de Barcelona de dilluns a dissabte de les 10 a 14.:30 i de 17 a 20:30.

També ens pots trucar per teléfon al 933 68 59 75

Et recordem que pots seguirnos a les xarxes socials: facebook i instagram.

Si vols escriure’ns, ho pots fer enviant un correu electrònic a info@lamarietasalut.com o si ho prefereixes pots fer servir el formulari de la pàgina de contacte de la web.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *