Vitamina D, per què és tan important?

Tens prou vitamina D?

La Vitamina D és una Vitamina liposoluble essencial per la salut dels nostres ossos, i per altres reaccions del nostre organisme com és la modulació del sistema immunitari, l´activitat antiinflamatòria i l´activitat anticancerígena.

Tot i ser una hormona, l’anomenem vitamina D per la gran quantitat de compostos químics en els que participa.

La Vitamina D, la podem obtenir d’aliments d’origen animal, d’alguns bolets, i sobretot de l’exposició solar.

Es diferencia d’altres vitamines, en que el cos la pot obtenir principalment a partir de l´exposició solar.

Només un 10% dels requeriments òptims de vitamina D es poden obtenir mitjançant l’alimentació, gràcies a aliments com el peix blau, l’oli de fetge de bacallà, el rovell de l’ou, la mantega, la llet o les ostres.

Tanmateix, molts especialistes apunten que NO n’hi ha prou per assolir els 800-1000 UI que es necessiten de vitamina D al dia.

En aquets casos la podem obtenir en forma de suplements, que seran d’interès durant l’època de fred, quan els rajos solars són insuficients.

Necessitem el sol per obtenir vitamina D.

A mesura que prenem el sol, el cos la va emmagatzemant. Però l’efecte del sol no és sempre el mateix i dependrà de l’època de l’any, la latitud, l’hora del dia, la contaminació o els núvols.

A la pell tenim un precursor que s’activa amb el sol i ajuda a l´organisme a sintetitzar vitamina D a partir del colesterol, per això és important consumir greixos saludables.

A Catalunya, des del mes de novembre fins al mes de febrer, l’angle d’incidència no és l’adequat per generar vitamina D, i és quan hem de tenir més en compte els nivells propis i valorar la complementació.

Per això és tan important prendre el sol, de manera correcta, de març a octubre (quan l’angle d’inclinació és l’òptim) i tenir reserves per als mesos d’hivern.

Segons el National Institute of Health (NIH), són necessaris entre quinze i trenta minuts d’exposició solar entre les 10 del matí i les 15 h de la tarda almenys tres cops per setmana, a braços, cames i espatlles, sense aplicar protector solar.

La durada dependrà del tipus de pell i de la latitud, la pell més fosca necessitarà més temps.

Perquè actualment tenim tan dèficit de Vitamina D?

Tot i ser una vitamina que s´emmagatzema durant setmanes, trobem que actualment hi ha una deficiència latent o subclínica en la població.

Això pot ser degut a :

Una exposició solar insuficient, ja sigui perquè no ens hi exposem prou, les nostres feines actualment són dins dels edificis, o ens hi exposem tapats, o amb cremes de protecció solar; o vivim en una zona amb contaminació que dificulta la seva absorció.

A part d´això, en la nostra latitud i altitud, els mesos d´hivern el sol té una inclinació que fa que sintetitzem molt poca vitamina D, és a dir encara que ens exposem al sol aquest és insuficient.

Dietes amb poc greix animal: ja que, en ser una Vitamina liposoluble, és on l´emmagatzemen els animals.

Problemes hepàtics o renals: aquests òrgans han de funcionar correctament i no estar sobrecarregats per tal de poder sintetitzar-la a partir dels aliments.

Patir una malabsorció de greixos, de causa hepatobiliar o de disfunció de les cèl·lules intestinals, encarregades d’absorbir els nutrients.

Què provoca el seu dèficit?

-Formigueig a les extremitats

-Malalties dels óssos: osteomalàcia i osteoporosis, i raquitisme en nens. En aquests casos, és important acompanyar la suplementació de vitamina D amb Vitamina K2, que ens ajudarà en la fixació del calci en els ossos.

-Tristesa, ja que la serotonina, l´hormona cerebral que s´associa a l´estat d´ànim, augmenta amb l´exposició a llum brillant i disminueix amb la poca exposició solar.

I s´està estudiant la seva incidència en:

Dolors crònics, debilitat, fatiga crònica, malalties autoimmunes, psoriasi, malalties cardiovasculars, malalties mentals.

Qui té més necessitat de vitamina D?

-Persones grans i persones confinades a casa

-Vegans

-Persones de pell fosca, ja que necessiten més temps d´exposició solar per poder sintetitzar-la

– Mala salut intestinal, perquè en dificulta l’assimilació.

– Problemes amb la glàndula paratiroides

– Mala salut del fetge i del pàncrees, perquè dificulten la digestió dels greixos.

Fonts alimentàries:

Peix blau com el verat, salmó, tonyina, sardines, arengada, oli de fetge de bacallà, ostres, ous (el rovell poc fet), mantega, llet i derivats en menys quantitat, la carn vermella en conté però en molt poca quantitat, ja que com hem dit s’emmagatzema al greix i aquesta part no la mengem, i alguns bolets com el xampinyó i el xiitake (segons la radiació solar que hagin rebut).

Cal suplementar-se?

T’aconsello que et facis una analítica, però si no fas esport o activitat diària a l’aire lliure amb poca roba, i no prens peix, ni ous, ni làctics sovint, es aconsellable que durant els mesos d’hivern et suplementis.

Pels vegans, hi han suplements de Vitamina D3 que prové dels bolets.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *